Paraffinum liquidum

Paraffinum liquidum
 
Nejčastěji ho můžete ve složení najít také pod názvem vazelína, minerální olej, nebo liquid petrolatum, parafín, parafínový vosk. Jeho původ je syntetický. Vyrábí se destilací z ropy.
 
Do kosmetiky se přidává za účelem řádného promaštění pleti. Bohužel ale na pokožce tvoří neprodyšný, vodotěsný film, pod kterým pleť nemůže dýchat a ztrácí tak své přirozené funkce (např. hydratace nebo obnova kolagenu)
 
Je to jedna z nejlevnějších ingrediencí v kosmetice vůbec a slouží jako náhražka výrazně dražších, kvalitnějších a tělu přirozených rostlinných olejů, které mají zdraví prospěšné vlastnosti.
 
Bohužel se ale jedná o látku, která je našemu tělu naprosto cizí, takže ji naše tělo není vůbec schopno odbourat, může docházet k jejímu hromadění v ledvinách, lymfatických uzlinách, nebo játrech. Zabraňuje dýchání a přirozeným funkcím pokožky.
Výrazně podporuje ucpávání pórů a předčasnou tvorbu vrásek.
 
Setkat se s toto látkou můžete v hutnějších a více promašťujících tělových mlécích, v tělových máslech, ale také v pleťových krémech proti vráskám, v pleťových krémech pro suchou pleť, v krémech na ruce i v některých make-upech apod.
 
Používání této ingredience není záležitostí levnější kosmetiky, ale používají ho i kosmetické značky, jejichž výrobky se pohybují v řádech tisícikorun i více. 
 
Proto si pozorně čtěte složení kosmetiky, ať neutrácíte zbytečné peníze za něco, co vám zničí nejen pleť, ale i zdraví.